Skip to main content

Ontdek onze BBQ formulier op woensdagavond!

De Preuverie bouwt een brug tussen eetvoorkeuren

Chef Peter Van Brussel: “Vegan of vlees, de Preuverie bouwt een brug tussen eetvoorkeuren” 

Vegans en carnivoren samen aan tafel? Waarom niet. In het hart van Hasselt vinden we de Preuverie, waar chef Peter Van Brussel deze unieke coëxistentie in een smakelijke realiteit omzet. Zijn missie: een plek creëren waar diversiteit in eetvoorkeuren niet alleen mogelijk is, maar ook gevierd wordt. Wij spraken de chef over zijn visie.

de preuverie hasselt vegan 1701175385 resize 1400

Al ruim twee decennia de Preuverie  een vaste waarde in het Hasseltse culinaire straatbeeld. Toch schuilt achter de vertrouwde gevel in de Paardsdemerstraat ook een verhaal van evolutie. Wat begon als een eerbetoon aan grootmoeders kost, veranderde door de jaren heen in een hotspot voor plantaardige delicatessen. Van het klassieke koninginnenhapje tot de eerste groene experimenten op de kaart, chef en bezieler Peter Van Brussel herinnert zich de ommezwaai levendig. “Toen ik mijn huidige partner ontmoette, werd al snel duidelijk hoe schaars de vegan-opties waren in restaurants. Ik besloot me te verdiepen in de plantaardige keuken en voor ik het wist, was ik verkocht.”

Smaken verenigd

Vandaag is het credo van de Preuverie eenvoudig maar krachtig: bruggen bouwen tussen diverse eetvoorkeuren. “Naar een Michelinster zijn we niet op zoek. Wat we wél willen, is een omgeving creëren waarin iedereen zich thuis voelt. Aan onze tafels vervaagt het onderscheid tussen 'wij' en 'zij'; vleeseters, vegetariërs en veganisten schuiven hier met een gerust hart samen aan tafel. Toegegeven, we duwen de plantaardige opties een tikkeltje naar de voorgrond en gebruiken waar mogelijk natuurlijke producten in onze - en vleesgerechten. Zo leveren we ook een bijdrage aan een beter milieu en dierenwelzijn.”

Peter benadrukt dat het niet de bedoeling is mensen een keuze op te dringen, maar ze te inspireren met heerlijke alternatieven. “Het is toch fantastisch om een vleeseter vol afgunst naar het bord van z’n tafelgenoot te zien kijken?” Om het welbekende clichébeeld van de vegan die uitsluitend konijnenvoer eet, moet hij dan ook lachen. "Veganisme is verre van beperkend; het opent net een wereld van smaken en kleuren. Gevulde artisjokken, artisanale falafel, kroketten op basis van verschillende soorten groenten – de producten zijn er. Steeds meer vleeseters laten zich bij hun volgende bezoek aan de Preuverie verleiden door een vegan of veggie gerecht. Daar doe ik het voor.”

Koken buiten de lijntjes

De uitdagingen van een plantaardige keuken zijn niet gering, geeft Peter toe. "Het is een spannende puzzel. Vegetarisch, veganistisch en daarbovenop soms gluten- en lactosevrij koken vraagt om de nodige vindingrijkheid. Je moet nadenken over alternatieve bindmiddelen, experimenteren met verschillende melkvarianten, noem maar op. Wanneer ik inkopen doe, gebruik ik zelfs een app om E-nummers te scannen op verborgen dierlijke vetten. Het blijft een continu leerproces, maar het resultaat is elke keer weer de moeite waard.”

Bekijk onze menu